пʼятницю, 24 березня 2017 р.

Організація роботи учнівського самоврядування Очаківської ЗОШ І-ІІІ ст.№1

Шкільний парламент 2016-2017 н.р.

Згідно законів України "Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту та "Концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку української державності" у школі створено орган учнівського самоврядування - Шкільний Парламент. До складу входять учні 8-11 класів. Структура Парламенту: голова, заступники, секретар, 6 комісій -  комісія з дисципліни і порядку, комісія з організації культурного дозвілля, комісія зі спорту, комісія з навчання, екологічна комісія, звукооператори.

Парламент має свій Статут. Він визначається відповідно до Законів України «Про молодіжні організації та «Про об’єднання громадян». У своїй діяльності шкільний Парламент керується законодавством України та власним Статутом. 
Шкільний Парламент – добровільна організація дітей, заснована на загально громадських моральних принципах взаємодопомоги, людяності, доброти. Парламент є незалежною демократичною, правовою організацією.
Всі члени Парламенту мають право не незалежний розвиток своєї особистості. Гарантується рівноправність хлопців та дівчат.
Член Парламенту, який порушив права іншого члена парламенту, викликається на раду парламенту, де вирішується його подальша доля.
Всі члени Парламенту повинні знати свої права та обов’язки та дотримуватися їх.
Голова парламенту обирається членами парламенту строком на 2 роки. Головою парламенту може бути тільки член парламенту, незалежно від віку.
     23 вересня 2016 року у школі відбулися вибори у Шкільний Парламент. Головою обрано Пельцу Євгенію, ученицю 9 класу, 1-й заступник – Стасюк Вікторія 11 кл., 2-й заступник – Олєйнікова Валерія 10кл., секретар – Бичкова Ольга 11кл. Обраний та сформований склад комісій.
Склад комісій, організація роботи
Комісія з дисципліни і порядку:
Стасюк Вікторія, Фоміна Юлія, Кулай Іван.
Комісія проводить щотижневу санітарну перевірку класів; надає допомогу педколективу школи у вихованні свідомої дисципліни; організовує чергування класних колективів по школі, на вечорах призначає та інструктує відповідальних за дотримання дисципліни та порядку; слідкує за відвідуванням учнями школи; організовує щомісячні шкільні рейди по перевірці збереження шкільного майна.
Комісія з організації культурного дозвілля:
Козакова Анна, Шевчук Богдан.
Комісія керує проведенням культурно-масових справ, організацією шкільних і класних вечорів, свят народного та шкільного календаря, розподіляє між учнями доручення по підготовці цих заходів; організовує оформлення школи та класних кімнат; несе відповідальність за утримання та підготовку програм художньої частини і програму дозвілля; організовує роботу бібліотечного активу; готує творчі виставки учнів.
Комісія зі спорту:
Бичкова Ольга, Саглаєв Олександр.
Комісія планує роботу самоврядування за спортивним напрямком; допомагає з організації проведення загально шкільних змагань, загальноміських та інших спортивних заходів; контролює формування збірних команд школи; відповідає за інформаційно - агітаційну роботу серед учнів щодо здорового способу життя.
 Комісія з навчання:
Олєйнікова Валерія, Холодна Наталія.
Комісія організовує допомогу в разі потреби учням, які мають незадовільні оцінки; надає допомогу вчителям в організації тематичних вечорів, створенні лекторських груп; залучає учнів в гуртки, виступає з ініціативою про створення нових гуртків за інтересами; члени комісії беруть участь в підготовці та проведенні бесід в класах.
Екологічна комісія:
Масаліка Ольга, Яковлєва Діана.
Комісія планує роботу самоврядування за екологічним напрямком; приймає участь у природоохоронних акціях та проектах; відповідає за озеленіння та стан рослин у приміщеннях школи; організовує, проводить, контролює проведення  інформаційної роботи, агітації щодо охорони та збереження природи; організовує тематичні виставки та класні години.
Звукооператори:
Козловський Артур, Кубишкіна Ірина, Долгов Всеволод.
Комісія відповідає за апаратуру, музичний супровід під час проведення лінійок, шкільних та класних заходів; несе відповідальність за стан та належне зберігання шкільної апаратури; відповідає за підбір музичного супроводу.
В школі організовано роботу шкільної газети. Відповідальні – комісія з навчання. У газеті розміщено інформацію про життя школи, цікаві події, що відбувалися протягом місяця.
Члени комісій беруть участь у пошуку інформації та проведенні тематичних шкільних лінійок щопонеділка.
Члени комісії з навчання та класних активів співпрацюють з шкільним бібліотекарем. Допомагають в організації тематичних книжкових виставок, в організації та проведенні акції «Подаруй бібліотеці нову книжку», проводять перевірку стану шкільних підручників учнів школи.
В школі продовжується робота над удосконаленням форм і методів учнівського самоврядування,організація якого проводиться на достатньому рівні. В 2016-2017 н.р. новопризначений педагог-організатор Єгурнова О.М. спрямовує свою діяльність на вивчення стану роботи органів класного самоврядування та  активізацію роботи шкільного учнівського самоврядування через організацію роботи учнівського самоврядування школи (проведення виборів і затвердження заступників голови шкільного парламенту та складу членів комісій,  складання планів роботи комісій шкільного парламенту); надання допомоги у підготовці та проведенні шкільних свят; проведення конкурсу« Класний куточок»; залучення  членів парламенту до перевірки чергування по школі, перевірки стану озеленення класних кімнат і коридорів школи; проведення операції «Щоденник»; участь у рейдах «Мій клас на перерві», « Збережемо шкільні меблі», «Чистота та порядок», «Збережи підручник!»; надання допомоги в роботі з порушниками дисципліни і порядку;проведення засідань шкільного парламенту; щомісячний випуск шкільної газети; співпрацю з класними керівниками щодо навчання активів класів.
Учнівське самоврядування працює в тісному зв’язку з педагогічним колективом, адміністрацією школи. Учнівське самоврядування намагається робити життя школи змістовним, насиченим, цікавим. Діти вчаться відчувати відповідальність, проявляти ініціативу, допомагати один одному.

З днем Святого Миколаю!ДНЗ №1

    Життя учнів не обмежується стінами школи. Адже кожна школа діє на території міста чи району, які мають свою владу – органи місцевого самоврядування. Тому учнівське самоврядування може підтримувати контакти з багатьма організаціями. Так волонтери, учні нашої школи, на добровільних засадах співпрацюють з товариством Червоного Хресту.
     Також група учнівської молоді є членами міського молодіжного муніципалітету. Учні відвідують засідання, беруть активну участь у акціях та проектах («Чисте узбережжя», «Зігрій солдата», «Допоможи одноліткам», «Зробимо місто чистим» та ін..)
Педагог- організатор                                                       О. М. Єгурнова

Немає коментарів:

Дописати коментар