субота, 18 лютого 2017 р.

Програма «Teach For Ukraine» («Навчай для України»)

Радник міністра освіти та науки України Іванна Коберник відповіла на запитання журналістки радіостанції "Голос Столиці" Наталі Гаєвської.

-Звідки взялась така ініціатива? В Україні випускається недостатньо педагогів? Чи вони не хочуть їхати в село?

— Мені, перепрошую, це запитання здається дещо маніпулятивним. Тому що цей проект не є ініціативою Міносвіти. Цей проект є ініціативою волонтерів, і він підтриманий одним інвестиційним фондом, і це є ідея, яка вже досить розповсюджена в багатьох країнах світу — Teach for all. Вперше вона з'явилася в Америці — Teach for America. Люди, які стали ініціаторами такого проекту в Україні, звернулися до Міносвіти, і цей проект на рівні меморандуму був підтриманий у тому сенсі, що ми маємо показувати цей досвід, і ми маємо, так би мовити, дати можливість, якщо люди готові вкладати гроші в освіту, у такі освітні проекти, спробувати реалізувати це, в тому числі і в Україні, особливо в сільських школах, де справді є певний дефіцит вчителів-предметників.


-Чи погодило цю програму Міносвіти?

— Так. Як я сказала, був укладений меморандум із Міносвіти, що цей проект відбувається за погодженням.

-Як співпрацюють міністерство освіти з цими волонтерами?

— Насамперед, це підготовка, яка триватиме, за участю педагогічних вишів. Власне, якщо ми говоримо про світовий досвід, то він у різних країнах дуже різний. Наприклад, у Мексиці цей проект був надзвичайно успішним, і дуже великий відсоток людей після такого проекту залишилися працювати вчителями. А досить значний відсоток, щось понад 30%, якщо я не помиляюся, пішли працювати в Міносвіти та в органи управління освітою. Настільки успішний був цей проект, що люди, які першочергово отримували іншу, не педагогічну освіту, надалі пов'язали своє життя з освітою. Це надзвичайно дуже позитивно виглядає, тому що це іде мова про ту свіжу кров, якої в тому числі потребує і українська система освіти.

А є, наприклад, ситуація в Америці, яка є неоднозначною. З одного боку, цей проект починався там саме в найбідніших штатах. Тобто першим основним штатом, де починався проект Teach for America, був штат Міссурі. І там була досить складна ситуація, і кількість неблагополучних шкіл була досить висока. Тому, відповідно, з одного боку, є результати цього проекту, але все одно, якщо брати статистично і порівнювати з іншими більш благополучними штатами Америки, то порівняння, відповідно, є досить складним.

-Чи реально за два місяці навчити людину, як співпрацювати з дитиною?

— У будь-якому випадку за результатами навчання так само буде прийматися рішення. Якщо хтось із тих, хто навчається, не покаже тих результатів і не покаже відповідної готовності, то очевидно, організатори прийматимуть це рішення. В будь-якому випадку, викладання йтиме за чинними державними стандартами і чинними державними програмами.

 За матеріалами "Голос Столицы": http://gs.fm/texts/20170214/3154676.html

Немає коментарів:

Дописати коментар